درباره: الصراطَ الْمستَقيم

ساخت وبلاگ

درباره: الصراطَ الْمستَقيم

 

معنی:

راه راست

 

آیه هایی که در آنها آمده:

سوره فاتحه الکتاب (حمد) آیه 6

در این آیه در تقاضاى بنده از خدا  اين است كه او را به راه راست هدايت فرمايد.

 

راه مستقیم راهی است بین دو نقطه که بدون هیچ کجی و پیچ و تابی از مبدا به مقصد میرسد. نزدیک ترین راه برای پیمودن مسیر بین دو نقطه راه مستقیم است. این تعریف از راه مستقیم به ما نشان میدهد که قرآن با بیان الصراطَ الْمستَقيم یک راه را برای سعادت بشریت برگذیده. راهی که انسان میتواند با طی کردن آن به هرچه بیشتر به خدا نزدیک شود. از آنجا که خدا نامحدود است و کمالی برای رسیدن به معرفت آن وجود ندارد پس یک سر این راه مستقیم که به سمت خدا میرسد نهایت ندارد. از اینجاست که تمامی انسان ها حتی اولیای خدا وبزرگان دین نیز از خدا تقاضای کمک دارند تا در راه مستقیم بمانند و هرچه بیشتر از از این منبع بینهایت بهره ببرند همچون گیاهان که برای جذب آفتاب بیشتر همیشه تلاش میکنند. 

انسان از زمان  تولد تا مرگ همواره در مسیری در حال حرکت است که این مسیر بدون بازگشت میباشد. از آنجا که ما دراین دنیا با بعد زمان زندگی میکنیم و توان رهایی از آن را نداریم هر حرکتی که انجام میدهیم در زمان خودش قابل بازگشت نیست. مثلا ما دست خود را به سمت راست حرکت میدهیم ولی قادر نیستیم همزمان دست خود را به جهات دیگر هم حرکت دهیم. یا قادر نیستیم از اتفاقی که در گذشته افتاده جلوگیری کنیم یا عوضش کنیم. حال که ما در این دنیا توانایی رهایی از دست زمان را نداریم اگر از الصراطَ الْمستَقيم منحرف شدیم چه باید کرد؟ خداوند دانا و مهربان برای اصلاح اشتباهات ما درب توبه را در این دنیا باز گذاشته است و بر اثر لطف خدا ما میتوانیم با توبه ای راستین و از عمق دل مجدد به راه راست برگردیم. البته این نکته که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است را نباید از یاد برد چرا که انسان ما با انجام هر کار گناه مثل این میماند که در مسیر عکس حرکت کنیم و با توبه مجدد به راه راست برگشته ایم اما به میزانی که در انحراف یوده ایم از مسیر اصلی عقب مانده ایم. البته توبه حقیقی هم خودش شرایطی دارد که از جمله جبران خطای گذشته و ندامت قلبی و کلامی از گناه مرتکب شده و تکرار نکردن مجدد آن گناه است. برای روشن شدن بهتر مطلب مثالی میزنم: فرض کنید کسی در مسیر تهران قم درحرکت است در مسیر به اشتباه دور برگردانی را برمیگردد و خلاف جهت اصلی حرکت میکند. زمانی که از اشتباه خود آگاه میشود و میخواهد دوباره به مسیر اصلی برگردد باید تلاش کند راهی برای بازگشت بیابد و بعد از پیدا کردن و رسیدن به راه بازگشت تازه باید مجددا مسیری را که به اشتباه رفته طی کند و به جای اول خود برسد در حالی که اگر اشتباه نمیکرد مسیر بیشتری را پیموده بود.

الصراطَ الْمستَقيم در زمان بعد از مرگ نیز ادامه دارد. در اصل نمیشود تصور کرد که ما با مرگ از حرکت میایستیم و دیگر به سمت کمال پیش نمیرویم با توجه به این نکته که بعد از مرگ پرده ها از جلوی چشمان ما کنار میروند و حقایقی که در این دنیا با چشم سر نمی دیدیم برای همه آشکار میشود. و همه انسانها با دیدن آن جهان به خدا ایمان میآورند. بعد از مرگ زمان دیگر به این معنی که الان میشناسیم نیست ولی درب توبه بسته میشود و توبه انسان از اعمالی که در این دنیا انجام داده قبول نمیشود. و باید در انتظار شفاعت(البته شفاعت خود شرایطی دارد) و بخشش خدا باشیم. همانطور که ما در این دنیا برای افزایش درجات در گذشتگانمان یا با صلوات برای پیامبر و آل پیامبر درود میفرستیم آنها که از دنیا رفته اند نیز درخواست نزدیکتر شدن به خدا را دارند.

 

 

 

 

 

 

فهرست

http://ghoran-book.blogfa.com

فهرست کلمات و جملات خاص

 

 

کتاب قرآن و اماری از آن...
ما را در سایت کتاب قرآن و اماری از آن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bghoran-book7 بازدید : 168 تاريخ : چهارشنبه 28 مهر 1395 ساعت: 19:37